FRAMED

No Comments

Galerija Trag  vas poziva na otvaranje izložbe Marije Zindović, istaknutog beogradskog fotografa sa zavidnom profesionalnom i umetničkom biografijom.

Marija Zindović je diplomirani fotograf Fakulteta primenje­nih umetnosti u Beogradu. Status samostalnog umetnika Marija je stekla kao član ULUPUDS-a 2012. godine. Njene fotografije su nagrađivane i pohvaljivane, objavljivane u više nedeljnih listova, online magazina i portala za kulturu fotografije, kao i nekoliko domaćih i stranih časopisa.

Otvaramo vrata za posetioce u petak 28. januara u 19h, a izložba će biti dostupna za posetu do 14. februara. Vidimo se!

Marija Zindović je dobitnica druge nagrade na II svetskom bijenalu studentske fotografije u Novom Sadu, pohvalne nagrade za seriju fotografija u Čačku – Dani fotografije, i za grupni eko-projekat „Show me your dream“ u okviru međunarodnog iz Slovenije. Do sad je imala je pet samostalnih izložbi, od kojih su dve renomiranim galerijama, kao što su Srećna galerija SKC-a i galerija Grafički kolektiv. Tokom godina izlagala je na mnogo grupnih izložbi, kako u zemlji, tako i u inostranstvu ( Beograd, Arl, Krakov, Solun, Plovdiv…)
Polje interesovanja je režirana fotografija, najčešće modna, ali neretko i konceptualna fotografija, koja joj omogućava više ekspresije, slobode i eksperimentisanja. Trenutno je predavač saradnik u oblasti photoshop-a na Fakultetu za medije i komunikacije, kao i fotograf sa dugogodišnjim iskustvom u radu na poljima komercijalne i modne fotografije.

Reč autora

Polazna ideja nastala je iz razmišlja­nja o stavljanju u ram umetničkog dela. Dakle, završeno umetničko delo svoju konačnost doživljava tek kada ga uokvirujemo ramom u jednu celinu.
Šta bi se onda desilo ukoliko bi to delo nastalo unu­tar samog rama? Šta ako ono nastane na licu mesta u sadašnjem trenutku? Iz tog pitanja se rodio izazov da ovog puta kadar ne bude vizir fotoaparata,
već paspartu slike koji sta­vljam ispred. Sada to postaje kadar u koji sme­štam kompoziciju i poigravam se njome. Kroz ekspresije pažljivo odabranih aktera i scena, po­kušavam da dočaram razne vrste osećanja. To je upravo ono što istražujem kroz ovu seriju fotografija, reakcije i ponašanje aktera uz zadatu ulogu tu, ispred mene, kroz minimalistički prikaz forme detalja tela, koje dobijaju apstraktnu formu pejzaža i time menjaju svoj izvorni oblik i izgled.

Reč recezenta Vladimira Mandića Tonija

Večita potreba čoveka za korak dalje preduslov je svakog kretanja koje ide ispred. Da li je suština u svesti čoveka koja je konstantno nezadovoljna datim ili zdrava potreba za usavršavanjem bića, zago­netka je koju nije jednostavno odgonetnuti. Marijini radovi nas provociraju da se direktno suočavamo sa tim problemom, da razmišljamo o prihvata­nju konačnog, dela koje unapred ima svoje granice i domete i dela koje samo diktira svoj kraj i početak. Da li će oprema likovnog dela uticati na njegov kvalitet? Da li će umetnički proizvod dozvoliti da njegov format, dimenzije rada utiču na poruku koju nosi u sebi, da li će ograničiti rečitost ili je proširiti, pitanja su koja nemaju konačan odgovor. Istraživa­nje umetnika na tu temu nikako ne može proći bez zdrave jednačine, naročito kada taj zadatak rešava majstor ravnoteže, umerenosti i topline, što je Marija celim svojim bićem. Studiozni pristup svakom problemu koji je umetnica rešavala u svojim radovima, ravnoteža pitanja i odgovora jasno ukazuje na promišljen i odmeren pristup, bez ustručavanja i pribegavanja bilo kojoj naređenoj formi, već isključivo kako oseća i razume da zadatak treba biti rešen, što je svakako osobina zrelog umetnika.

Galerija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *